Miliony dzieci uciekają z Ukrainy lub są przesiedlone w Ukrainie, dlatego też Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wzywają Komisję i Radę do pilnego uzgodnienia z ukraińskim rządem pakietu UE-Ukraina w sprawie ochrony dzieci.

W liście do przewodniczącej Komisji, Ursuli von der Leyen i przewodniczącego Rady, Charlesa Michela, popieramy apele organizacji pozarządowych o wzmocnienie praw dzieci oraz o podstawowe środki pomocy w sytuacjach nadzwyczajnych, takie jak schronienie i podstawowa opieka zdrowotna, dla dzieci uciekających z Ukrainy lub w Ukrainie. Ponieważ wiele z nich jest poważnie zagrożonych nadużyciami, wyzyskiem i handlem ludźmi, Grupa S&D nalega również na przyjęcie środków ochrony dzieci dla wszystkich zaangażowanych w pomoc dzieciom w czasie kryzysu.

Grupa S&D wzywa do przeprowadzenia debaty na temat pakietu ochrony dzieci na kwietniowej sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego. Socjaliści i Demokraci powołali również Grupę Kontaktową S&D-Ukraina, aby zająć się wszystkimi aspektami wojny i jej konsekwencjami we wszystkich obszarach politycznych i komisjach parlamentarnych; jak zaplanowano, spotka się ona po raz pierwszy w środę, 23 marca.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Musimy uczynić wszystko, co w naszej mocy, aby powstrzymać ataki, które uderzają w cele cywilne, w tym w domy, szkoły i szpitale. Ale jednocześnie musimy chronić przesiedlonych nieletnich, aby zapewnić im jak największe bezpieczeństwo i stabilność w skoordynowany sposób. Kiedy rozmawiałam z lokalnymi władzami i lokalnymi społecznościami pomagającymi uchodźcom, zarówno na granicy węgiersko-ukraińskiej, jak i na głównym dworcu kolejowym w Berlinie, wszyscy podkreślali potrzebę ochrony dzieci przed wyzyskiem, nadużyciami i handlem ludźmi. Musimy też pomyśleć o mieszkalnictwie i szkoleniu. Konsekwencje wojny będą długotrwałe i potrzebujemy konkretnego zestawu działań, aby chronić prawa dzieci.

Heléne Fritzon, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za prawa dziecka, powiedziała:

- Według ONZ jedno dziecko prawie co sekundę staje się w Ukrainie uchodźcą. To bolesne, gdy tak wiele niewinnych dzieci widzi, jak ich rodziny są rozdzielane, a ich życie zostaje wywrócone do góry nogami. Inwazja Rosji na Ukrainę nadal ma niszczący wpływ na życie dzieci, ponieważ miliony z nich poszukują bezpieczeństwa i ochrony w UE lub w Ukrainie. Ponieważ Putin nadal toczy tę okrutną wojnę, nie możemy zawieść dzieci. Prawa dzieci muszą być chronione i wzmocnione; musimy także zadbać o to, aby spełniały one specyficzne potrzeby dzieci, w tym ochronę dzieci, przestrzenie przyjazne dzieciom, edukację i wsparcie psychospołeczne. Dzięki pakietowi ochrony dzieci możemy współpracować z ukraińskim rządem, aby zapewnić wszystkim dzieciom w UE lub w Ukrainie ochronę i pomoc, jakiej potrzebują. To ich prawo, a nasz obowiązek.

Zaangażowani europosłowie
Przewodnicząca